2012. október 29., hétfő

Tolna 25 - 2012 szeptember

Az előző évben volt pár kellemetlenség ezen a túrán, úgyhogy idén már gyanakodva jöttünk el rá. Mint kiderült, nem is alaptalanul, az indulást ugyanis meggátolta az indulólapok hiánya. Várakozás, tömeg, hiszti. Ha nem Bonyhádon lettünk volna, visszafordulok az első negyed óra után. Aztán csak megérkezett az ellátmány és végre útnak indulhattunk. Ki az épületből, minél távolabb a tömegtől. Az első fél kilométer után végre lehiggadok, és rájövök, jó lenne, ha bekapcsolnám a gps-t. 


Kiérünk Bonyhád szélére, a katonai emlékműhöz. Sehol egy ember, béke és nyugalom. Veszem elő a fényképezőgépet, egy reccsenés, és esik le a hátizsákom, elszakadt az egyik pántja. Egyre komolyabban fontolgatom, hogy vissza kellene fordulni. Felmérem a károkat, egyik palack vizem felét megiszom, hogy ne a zsákot húzza, aztán indulunk tovább.



Alaposan megváltozott az útvonal a tavalyihoz képest. Remélem, most több árnyék lesz, és nem a mezőn keresztül kell kutyagolnunk a tűző napon. De legalább idén szalagoztak rendesen, egymást követik a piros-fehér csíkok az út mentén. 
Csak mezőre értünk. Tűző nap, por, birkacsorda az út közepén. Kikerülni nem lehet őket, hát megyünk előre, abban reménykedve, hogy nem harapnak nagyot. Szerencsére, amint a közelükbe érünk, tisztul az út előttünk.



Végül beérünk a fák közé, itt egy fokkal jobb az idő, de nem tart sokáig, csak kiérünk újból a napra.
Ellenőrző pont, olyan helye, amit nem is jelöl a térkép. Beraktak volna be egy rejtett pontot, nagy titokban? Nem, ez a pont a rövid távhoz van, minket nem érint. 

Elérjük az igazi első ellenőrzőpontot, Ladomány közepén. Pecsét, gyanús cukor, és extraként kaptunk kalciumos pezsgőtablettát, mert jók (?) voltunk. Megérdemeltük, na. 
Haladunk tovább, el a dombon. A térkép szerint itt szép a panoráma, de ebből mi nem sokat látunk a kukoricás miatt. Ágaskodok egy kicsit, megállapítom, hogy valóban szép lenne, ha nem takarná semmi.



Újból erdő. Por, göröngyök, egyhangú táj. Egy rohangáló kutya, és a gazdái. Beérünk egy kis csapatot, akik folyamatosan beszélnek, nem tudni, mi hajtja őket. Meggyorsítjuk a tempót, leelőzzük őket, amíg hallótávolságon kívülre nem érünk.
Második pont. Gyors pecsételés, és megyünk is tovább. Egyre nagyobb a por, mintha direkt nekünk hozták volna ide. Kezd nagyon kényelmetlenné válni a zsák, cserélgetem a vállaimon, de úgy sem az igazi. Újból kiérünk a mezőre. Szemügyre veszem a tájat, a térkép alapján itt levághatnánk egy kerülőt, de amikor látom, hogy milyen dombon és völgyön kellene keresztülvágni, inkább leteszek róla, megyünk arra, amerre a többiek.
Kezd határozottan ismerőssé válni a táj. Mintha már... ó igen, tavaly ezen az úton jöttünk, csak pont szembe. Végre képben vagyok, eddig teljesen ismeretlen vidéken jártunk. 
Beérünk Grábóc faluba. Ellenőrzőpont, pecsét. Megnézzük a helyi Szerb Ortodox kolostort. A pontőrök biztatnak, hogy már nincs sok vissza. Igen, ezt érezzük mi is, bár nem egészen úgy, ahogy ők gondolják. Végigmegyünk a falun, a talpunk alatt már kezd puhulni az aszfalt. 
Emelkedős földút, tűző nap, egyre kevesebb lelkesedés. Ha ezen túl leszünk, nem lesz már számottevő emelkedő. Valahogy csak felérünk a tetejére, itt volt tavaly az első pont. Megyünk. Már nincs sok vissza. Hiába nézem a térképet, a táv nem akar fogyni. Újabb nagy emelkedő, erre emlékszem is tavalyról. Viszont ez már tényleg az utolsó, és innen valóban nincs már messze a cél.
Szőlőföldek. Hát, ez se csemege, de azért jól esett, csak most ragad tőle a kezünk. Az előttünk haladók letérnek az útról. Nézem a térképet, ezzel valóban lehetne spórolni a távon, így megyünk utánuk, át mindenen. Most már mindegy alapon átvágunk a mezőn. Már csak pár száz méter.
Keskeny erdei út. Biztos erre kell menni? Igen, hiszen fel van festve a jelzés, de a térkép szerint ez a Bartók Béla utca, itt, az erdőben. Mindegy, mi megyünk. Kiérünk az erdőből, feltűnik egy körbekerített lakókocsi, oldalán házszámmal. Ez tényleg egy utca. 
Szovjet emlékmű. Elágazás. Spar. Butiksor. Visszaérünk a célba. Gratuláció, kitűző, emléklap, zsíros kenyér, aztán megyünk a pályaudvarra. Egy óra alvás a buszon és már otthon is vagyunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése