2011. november 11., péntek

„Mind 1” éjszakai 2011. november 11.

Egy újabb éjszakai túra. Az indulási helyről ugyan nem tudom pontosan, hogy merre is van, de ilyen apróságok nem tarthatnak vissza. Nézem a buszon az embereket, jó pár van, akin látszik, szintén a túrára megy, úgyhogy olyan nagy baj már nem lehet. Leszállok a hotelnél, körülnézek. Megszólítok egy három fős csoportot. Igen, ők is az éjszakai túrára jöttek, de a rajthelyt illetően szintén elég bizonytalanok. Elindulunk arra, amerre a kulcsosháznak kell lennie, mások is erre mennek. Rövid séta után ott is vagyunk. Kis ház, rengeteg emberrel körülötte. Gyorsan lejelentkezem, aztán indulás mielőbb. Nézem a kapott leírást, mintha kicsit más lenne az útvonal, mint ahogy előre jelezték. Első pont a TV Torony, egy jó kis emelkedő megadja az alaphangulatot. Nem is olyan kicsi. Sikeresen ráhangol a túrára, és elfelejtem a nap összes nyűgét, ráérek majd hétfőn folytatni az aggódást. De meredek. Mire felérek a toronyhoz, már lóg a nyelvem. Nem arról volt szó, hogy 111 méter lesz az összes emelkedő? Hát  nem. 
Rövid keresés után megtalálom az első pontot. Itt kedves őrök sport szeletet osztanak a pecsét mellé, és biztosítanak, hogy innen már sokkal könnyebb lesz. A Kis-Tubes felé haladva döbbenek rá, hogy milyen szép is most az éjszaka és a telihold fénye. Lekapcsolom a lámpát, úgy haladok tovább. Csend, béke, nyugalom, holdfény. Amikor letérek a kilátó felé, páran bizonygatják, hogy rossz irányba megyek, nem arra vezet az út. Most mondjam el nekik, hogy mekkora vétek egy ilyen tiszta éjszakán elmenni a kilátó mellett, anélkül, hogy az ember kimenne rá, megcsodálni a város fényeit? Á, úgysem értenék meg. 




Tovább a Tubes felé. Fiatalokból álló, hangos társaság, gyorsan lehagyom őket. Lapisnál két térképnézegető turista sikeresen tévútra vezet. Már éppen sorra venném a felmenőiket, amikor rájövök, nekik van igazuk, így ha nem is a kijelölt úton megyek, de levágok egy felesleges kanyart. Eszembe jut a régi vicc, "tudok egy rövidebb utat az erdőn át" Csak ne lenne ennyire meredek, és bozótos.
Beérek a Remete Rétre, a második ellenőrző pontra. Süti, pecsét és vidám emberek. Irány vissza Lapisra, csak most a déli úton. Évekkel ezelőtt itt eltévedtek páran az erdőben, akkor nem értettem, hogy lehetséges ez, hiszen mindenütt jól jelölt turistautak vannak, csak el kell indulni valamelyik irányba. Most megértettem. Hiába a fejlámpa, hiába a GPS, a sűrű avar egyformán fed mindent. Egy darabig csak megyek előre, egyik jelzéstől a másikig, anélkül, hogy látnám, valóban út van a talpam alatt
Jönnek velem szemben. Aztán még jönnek, egyre többen. Elnéztem volna a térképet, és ellenkező irányba tenném meg ezt a szakaszt? De nem, a térkép szerint én megyek a jó irányba, nem a többiek. Végül is mindegy, ugyanoda érek. Elérem a Sóshegyi Kilátót. Még nappal se túl biztonságos felmászni rá, így most inkább kihagyom.
Lapison egy futó érdeklődik tőlem az irányról. Mint kiderül, ő is a menetiránnyal szemben akar haladni, de hogy miért, az már nem derül ki. Vissza a rajt felé egy egyenes úton. Elmúlt már a ihlet, amit a hegytetőn adott a hold, csak az vezérel, legyek túl rajta minél előbb. Újra lekapcsolom a lámpát, így sokkal barátságosabb az erdő. Végre beérek a célba. Sok ember, nyüzsgés, kitűző, emléklap, pogácsa és meleg tea, ez utóbbi igen jól esik. Elköszönök, és a megálló felé veszem az irányt. Igen, jó lett volna előre megnéznem a buszok indulását, de szerencsémre rövidesen jön is egy. Kicsit csodálkozom, mert a két utas egyike sem a túráról jött. Ők vajon mivel mennek majd haza? Autóval mind, vagy lesétálnak a városba, kissé megtoldva a túrát? Ez már az ő dolguk, engem vár a meleg ágy.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése